De verkiezingsleuzen van politieke partijen zijn vaak inspirerend en vol beloften. Echter, wanneer het aankomt op de uitvoering van beleid, blijkt er vaak een schrijnende kloof te bestaan tussen wat er wordt beloofd en wat er daadwerkelijk wordt gedaan. Dit is nergens duidelijker dan in het geval van de VVD, die in het Hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028 een soort mini NEXIT door middel van een strenge migratiepolitiek voorstelt, terwijl ze op Europees niveau deel uitmaken van de pro-Europese Renew-fractie.
Een hoofdlijnenakkoord, dat strengere toelatingsregels en een opt-out clausule voor het EU-asielbeleid bevat. Dit beleid is gericht op het beperken van de instroom van asielzoekers en het versterken van nationale controle over migratie.
De realiteit in Europa: Tegelijkertijd is de VVD op Europees niveau onderdeel van de Renew-fractie, die zich inzet voor een sterk en verenigd Europa met gezamenlijke oplossingen voor migratie. Renew promoot solidariteit tussen lidstaten en een gemeenschappelijke aanpak van asielzoekers. Deze tegenstrijdigheid roept vragen op over de consistentie en geloofwaardigheid van de VVD's migratiebeleid.
Natura 2000: gebrek aan waakzaamheid
Een ander schrijnend voorbeeld van discrepantie tussen woorden en daden is het Natura 2000-beleid. Nederlandse Europarlementariërs, hebben nagelaten tijdig en adequaat op te treden om de Nederlandse belangen te behartigen. Dit heeft geleid tot onnodige problemen en onzekerheid voor boeren en andere belanghebbenden, als gevolg van strenge Natura 2000-regels.
De noodzaak van samenwerking: Juist omdat Nederland slechts een beperkte vertegenwoordiging heeft in Brussel, is samenwerking tussen partijen cruciaal. Het is niet voldoende om alleen te roepen dat men de Nederlandse belangen behartigt; dit moet ook blijken uit daadkrachtige en proactieve acties. Het gebrek aan effectieve samenwerking en waakzaamheid heeft ons in een positie gebracht waar nationale belangen worden geschaad door Europese regelgeving, die beter gemanaged had kunnen worden met tijdige interventie. Met slechts 31 Nederlandse Europarlementariërs tegenover de 96 van Duitsland, is onze invloed in Brussel beperkt. We kunnen het ons dus niet permitteren om niet samen te werken. Alleen door effectieve samenwerking kunnen we de Nederlandse belangen behartigen en een betekenisvolle impact hebben binnen de Europese besluitvorming.
Geen woorden maar daden
Het is tijd voor politieke partijen om verantwoordelijkheid te nemen voor de discrepantie tussen hun woorden en daden. Verkiezingsleuzen moeten meer zijn dan slechts holle frases om kiezers te lokken; ze moeten concrete beleidsacties en resultaten weerspiegelen. De VVD moet zich herbezinnen op haar positie en acties in zowel nationaal als Europees verband. Hun dubbele agenda met betrekking tot migratie is niet houdbaar en ondermijnt het vertrouwen van de kiezers.
De weg vooruit:
Eenduidig beleid: Partijen moeten consistent zijn in hun nationale en Europese beleid. De VVD kan niet zowel strikte nationale maatregelen als pro-Europese solidariteit voorstaan zonder in conflict te komen met zichzelf.
Actieve vertegenwoordiging: Europarlementariërs moeten actief en alert zijn op de implicaties van Europese regelgeving voor Nederland. Dit betekent tijdige en proactieve interventies om nationale belangen te beschermen.
Transparantie en verantwoording: Kiezers hebben recht op transparantie en verantwoording over de politieke acties en besluiten van hun vertegenwoordigers. Het is tijd voor een politiek van geen woorden maar daden.
Bij MDD hebben we geen verkiezingsprogramma of strakke partijdiscipline. Hierdoor kunnen wij handelen in het belang van de kiezer, zonder gebonden te zijn aan partijpolitieke belangen. Onze focus ligt op het daadwerkelijk behartigen van de belangen van de burgers en het realiseren van concrete resultaten. De tijd van loze beloften is voorbij; het is tijd voor echte, effectieve acties die het vertrouwen van de kiezers waard zijn.
Comments