top of page
Foto van schrijverSimone van Breda

NEXIT: Een overwogen keuze of een roekeloos avontuur?

In het licht van de Europese verkiezingen komt de term 'NEXIT' steeds vaker ter sprake. Er zijn echter zorgen die niet genegeerd kunnen worden, vooral gezien de recente ervaringen van het Verenigd Koninkrijk na Brexit.

 

De impact van Brexit op bedrijven

Een voorbeeld van de gevolgen van Brexit wordt geïllustreerd door een bericht van Flowervision Bristol, een bedrijf dat bloemen en planten importeert. Vanaf 1 mei moeten vijf bloemsoorten en alle planten fysiek worden geïnspecteerd bij binnenkomst in het VK. Hoewel Flowervision Bristol goedkeuring heeft gekregen om zelf inspecties uit te voeren en zo verstoringen te minimaliseren, is dit slechts twee weken geleden toegekend. Hierdoor kunnen er deze week vertragingen optreden bij de levering van hun voorraden, wat een domino-effect kan hebben op de leveringen aan klanten. Als gevolg hiervan waarschuwt Flowervision Bristol hun klanten om hun bloemen veel eerder dan normaal te bestellen om eventuele vertragingen bij de douane op te vangen. Bron: flowervisionbristol



Brexit: een waardevolle les

Met de huidige kennis is het legitiem om te vragen of het Verenigd Koninkrijk dezelfde keuze zou hebben gemaakt om de EU te verlaten. De realiteit van hogere kosten, beperktere handelsmogelijkheden en verminderde mobiliteit zou het besluit mogelijk anders doen overwegen. De ervaring van het Verenigd Koninkrijk biedt een waardevolle les voor landen die overwegen soortgelijke stappen te zetten. Het is essentieel om de langetermijneffecten van dergelijke ingrijpende beslissingen zorgvuldig te overwegen en alle mogelijke gevolgen te evalueren voordat er actie wordt ondernomen.

 

Het verlaten van de Europese Unie, zo hadden voorstanders beloofd, zou naast een gevoel van onafhankelijkheid leiden tot een betere gezondheidszorg, lagere prijzen in de supermarkten en meer mogelijkheden om de landsgrenzen te bewaken. Maar bijna de helft van de ondervraagden vindt nu dat Brexit een negatieve invloed heeft gehad. Ook Britten die voor het vertrek uit de EU hebben gestemd, zijn niet onder de indruk van het resultaat, met name wat betreft immigratiebeperking. Bron:Volkskrant

 

Het gemak en de stabiliteit van de EU

In een wereld waar gemak en economische stabiliteit hoog in het vaandel staan, is het verlaten van de EU een beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. De voordelen van moeiteloos reizen binnen Europa, zonder gedoe met papierwerk, zijn onmiskenbaar. Bovendien brengt het wegvallen van EU-subsidies en financiële steun serieuze economische consequenties met zich mee. Het is niet alleen een kwestie van praktisch gemak, maar ook van verstandig financieel beleid. Het is van vitaal belang om de langetermijnimpact van een Nexit te overwegen en te erkennen dat het verlaten van de EU niet alleen onze dagelijkse gemakken, maar ook onze economische stabiliteit kan ondermijnen.

 

Publieke opinie en politieke realiteit

Een recente peiling op mijn LinkedIn toont aan dat 35% van de respondenten een Nexit wil. Ondanks de de pijling beperkt is laat dit cijfer laat zien dat er een aanzienlijke groep mensen is die het idee van het verlaten van de EU aantrekkelijk vindt. Echter, het is belangrijk om te beseffen dat de publieke opinie vaak gebaseerd is op emotie en niet altijd op een volledige evaluatie van de mogelijke gevolgen. Bovendien, vlak voor de Europese verkiezingen, kondigde ook Geert Wilders aan dat hij tóch niet pleit voor een Nederlands vertrek uit de EU. De reden hiervoor is simpel: sinds de ravage van de Brexit wil geen kiezer in Europa er meer aan.

 

Het debat over Nexit is complex en vol uitdagingen. Terwijl sommige mensen de roep om soevereiniteit en onafhankelijkheid ondersteunen, wijzen de ervaringen van het Verenigd Koninkrijk op de reële en vaak negatieve consequenties van het verlaten van de EU. Het is cruciaal dat Nederland, bij het overwegen van een dergelijke stap, een uitgebreide en zorgvuldige analyse maakt van de mogelijke economische, sociale en politieke gevolgen. Het besluit om al dan niet de EU te verlaten, moet gebaseerd zijn op feiten, grondige overwegingen en een visie op de langetermijnimpact op het land en zijn burgers. Waar ons eigen volk een goed geinformeerde stem in dienen te hebben.


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page